• Budjettiesitys on askel oikeaan suuntaan – jos siinä vain pysytään

  by  • 08/11/2013 • Blogi, Kaupunki

  Minun piti kirjoittaa jo viime valtuuston kokouksessa käsitellystä tarkastuslautakunnan raportista koskien Tampereen kaupungin välitilinpäätöstä, mutta koska korviini oli kantautunut ennakkotietoja tulevasta budjettiesityksestä, päätin lykätä kirjoittamista ja vaihtaa fokusta menneestä tulevaan.

  Pormestari Anna-Kaisa Ikonen julkaisi viime viikolla budjettiesityksensä ensi vuodelle. Pormestarin esitys on askel vastuullisempaan taloudenpitoon. Lisäksi se on rohkea poliittinen tahdonosoitus. Ensin mainitusta on kuitenkin huomautettava, ettei budjettiin ole viime vuosina suhtauduttu sille kuuluvalla vakavuudella, vaan on suorastaan tapana että sillä pyyhitään pöytää vuoden varrella useastikin. Jälkimmäinen väite poliittisesta rohkeudesta on ymmärrettävä sitä taustaa vasten, miten haluton pormestarin oma taustaryhmä Kokoomus on toimijoidensa puheiden valossa puuttumaan niinkin olennaisiin rahoituskysymyksiin kuin veroprosenttiin.

  Esityksen mukaan Tampere nostaa veroprosenttiaan 0,75 yksikköä ja kiinteistöverojaan jonkin verran. Nosto eivät yksin ratkaise puuttuvan rahoituksen ongelmaa käyttötaloudessa. Kuluvana vuonna kaupungin talous kurahtaa 23 miljoonaa euroa pakkaselle (seitsemisen miljoonaa huonommin kuin budjetoitu). Ensi vuonna kaupungin taloutta puraisevat pahasti valtionosuuksien leikkaukset, jotka ovat vuonna 2014 noin 64 miljoonaa euroa. Tätä vasten katsoen ratkaisu nostaa veroprosenttia on väistämätöntä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö muita tasapainottavia toimia tarvittaisi. Se ei saa johtaa siihen, että muutostarve ja kriisitietoisuus voitaisiin unohtaa. Tulevina vuosina valtionrahoitus nimittäin kiristyy lisää.

  Kunnallisveron ja kiinteistöverojen nosto eivät korvaa rahoituspohjaa nakertavia tekijöitä kokonaan. Siksi on yhtä lailla väistämätöntä, että toimintatapoja tarkastellaan kriittisesti. Olen usein muistuttanut oman ryhmäni sisällä, että välinpitämätön suhtautuminen budjettiin on vastuutonta ja sietämätöntä. Viime vuosina budjetin ylittäminen on ollut enemmän vakiintunut tapa kuin harmillinen poikkeus. Erityisesti sote-sektorilla budjetin yli on kävelty mennen tullen. Budjetti on kuitenkin hyvin merkittävä talouden suunnittelun väline, ja toivon että siihen aletaan suhtautua vakavammin. Tämä ei suinkaan tarkoita, ettenkö kannattaisi resurssien suuntaamista sosiaali- tai terveyspalveluihin. (Tosiasiassa universalistina kaataisin niihin vaikka koko maailman varat.) Kuitenkin käytäntö, jossa budjetista ei pidetä kiinni, johtaa vuoden varrella siihen, että kaupungin muiden toiminnan sektoreiden rahoitusta joudutaan kiristämään ja kurjistamaan. Siten sote pitää kaupungin kaikkea muuta toimintaa ikään kuin panttivankinaan, mikä ei missään mielessä ole hyväksyttävää.

  On kuitenkin sanottava, että kokonaisuutena muuhun kuntakenttään verrattuna Tampereen talous on kohtuullisessa kunnossa. Vuosikate nousee ja sillä katetaan poistot ensikin vuonna reilusti. Lisäksi Tampere pystyy investoimaan. Lainamäärä on huolestuttava, mutta onneksi korkotaso on vielä toistaiseksi hyvin alhaisella tasolla. Myös kansainvälisten lainojen maksuajat lähestyvät investointien poistoihin kuluvaa aikaa (esim. Euroopan investointipankin 30-vuotiset lainat), mikä pitää katteet siedettävinä.

  Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja, apulaispormestari Olli-Poika Parviainen kirjoittaa oman arvioinsa budjettiesityksestä TÄÄLLÄ.

  Tampereen valtuusto päättää vuoden 2014 talousarviosta kokouksessaan 18. marraskuuta.


  About