• Edinburghin päiväkirja, päivä 1

  by  • 18/08/2017 • Blogi, Kritiikit, Taide & Kulttuuri • 0 Comments

  Sain Suomen arvostelijain liitolta apurahan matkaan, joka suuntautuu Edinburghiin. Ensisijaisesti kohteena on teatterifestivaali Fringe, mutta otan vapauden katsella muutakin, jos vaisto vie.

  Edinburghin elokuu on maailman mitassa ainutlaatuinen.
  Samaan aikaan kaupungissa tapahtuvat:

  • Edinburgh International Festival – joka alunperin oli se ”ykkösfestari” -, teatteria, oopperaa, tanssia, musiikkia
  • Edinburgh Fringe, maailman suurin festari, jossa on mukana yli 3600 eri esitystä, jotka järjestävät elokuun aikana yli 50 000 tapahtumaa, joka lajityypin ja tason teatteria, standupia, musiikkia, keskusteluja
  • Edinburgh International Book Festival, maailman suurimpia kirjallisuustapahtumia, n. 800 tapahtumaa, yli 1000 kirjailijaa esiintymässä(tänä vuonna esim. Paul Auster, Zadie Smith, Elif Shafak, Hanif Kureishi, Aravind Adiga, Peter Höeg, Antti Tuomainen…)
  • Edinburgh Art Festival, kv. visuaalisen taiteen festivaali
  • Royal Edinburgh Military Tattoo, joka nettisivullaan väittää olevansa ”The Greatest Show on Earth”, koko kuukauden Edinburghin linnassa jatkuva sotilasmusiikkinäytösten sarja

  Ensimmäisenä festivaalipäivänä kerkesin katsoa kolme esitystä.

  Superbolt Theatre: MARS ACTUALLY (UK)

  Hauska pieni shou seurueelta, jonka ovat perustaneet eräät Jacques Lecoqin draamakoulua käyneet tyypit. Taitavia käyttämään liikettä. Surrealistinen tarina kertoo 1800-luvulla Marsiin perustetun siirtokunnan jälkeläisistä, jotka tulevat Maahan kertomaan elämästään. Taisi oikeasti kertoa fasismista tms.

  Foil Arms & Hog: OINK (IRE)
  Irlannin sketsitykkien uusi esitys, joka nauratti keuhkot kasaan. Näitä varmaan nähdään viraaliversioina seuraava vuosi. Taitavia pelaamaan yleisön kanssa ja keskenään.

  Bubble Laboratory: BUBBLE SHOW FOR ADULTS ONLY (AUS/RUM)
  Bongasin tän listauksesta, jossa oli Fringen 10 oudointa esitystä. Olihan se kinkyy ja sexyy ja trashyy läträystä. Nimi kertoo sisällön. Sirkusta tai klovneriaa, jossa kokemattomuus näkyy. Taustanauhat töksyi ja kuplat ei pysyneet kasassa siten kuin oli selvästi aiottu. Valot oli vähän sinne päin. Aiheesta sais varmasti hienon kunnon valmistelulla. Saippuaa saakeli.


  About

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *