• Fools on ice

  by  • 06/09/2012 • Blogi • 0 Comments

  Tämä taideteos ei liity kirjoituksen tapahtumiin. Kuva quinet, CC BY 2.0

  Kerrataanpa. Siis edellisellä viikolla Jarkko löi mailalla Iiroa. Nyt sit Ilari hakkas Jarkkoa, Juuso hakkas toista Ilaria ja Siim löi Ossia. Sit Jarkko sylkäs Siimin naamalle. Tän jalkeen Semir hakkas Villen. Ja ainoastaan tosta viimeisestä puhutaan, koska ”se meni koodin ulkopuolelle”. Eli kaikki tuo edeltävä ”kuuluu lajiin”. Ja näillä teoilla ”haluttiin lähettää viesti”. Nyt pojat pelit seis, menkää kaivamaan ojaa, opetelkaa lähettelemään vaikka tekstareita, jos ette kommunikoida osaa. Minä rupeen boikotoimaan teidän sponsoreitakin.

  Pääkaupunkiseudun jäätelökiekkojoukkueet ovat kehittäneet ihan paskan perinteen. Siinä kallispalkkaiset aikuiset miehet tappelevat keskenään jäädytetyllä hiekkalaatikolla. Ajoittain perinne leviää myös sivistyneempiin kaupunkeihin. Annetaan opetus, näytetään että pitää kunnioittaa.

  Jokainen miespuolinen, joka on joskus liikkunut ulkona kello 22 jälkeen, on kohdannut vastaavan asenteen kadulla. Jos et puolustaudu, olet nössö ja homoooo.

  Miksi jääkiekossa pitää ylipäätään tapella? Mistä lähtien se on kuulunut ikään kuin asiaan? Ja miksi jotkut tappelut sallitaan ja toiset tuomitaan? Lätkässä vallitsee kaksinaismoraali ja kivikautinen kunniakäsitys. Tappelijat painii keskenään, mutta jotkut pelaajat ovat ”koodin” mukaan koskemattomia. Äijävetoinen urheilumediakin siunaa tappelukulttuurin: Suomen kiekkoanalyysin ”Suuri Johtaja”, humanisti ja kirjallisuustieteilijä Petteri Sihvonenkin sanoo, että ”tapella voi ja pitää”. Sen mahdollisuuden, että valmentajat käskyttävät pelaajia tappelemaan, Sihvonenkin sentään tuomitsee alhaiseksi.

  Minua ei enää kiinnosta, miten rajoja asetetaan jääkiekon sisällä tai millaisia pelikieltoja määrätään. Minua ei oikeastaan enää kiinnosta koko lätkä, koska te, arvon jääkiekkoväki, saatatte ihmislajin häpeään.


  About

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *