• Impivaara ei ole onnela

  by  • 03/07/2013 • Blogi

  Kommentti julkaistu Aamulehdessä lyhennettynä 3.7.2013.

   

  Richard Järnefelt vaatii kirjoituksessaan (AL 1.7.2013) Suomea irtautumaan Schengen-sopimuksesta. Lisäksi hän antaa ymmärtää, että eristäytyminen muusta maailmasta johtaisi maamme kukoistukseen.

  Järnefeltin Impivaara-vertaus ja siitä kumpuava nostalginen kaipuu perustuu virheelliseen tulkintaan Aleksis Kiven romaanista sekä sitkeään myyttiin suomalaisen ”kansanluonteen” halusta eristäytyä. Seitsemän veljeksen pako keskelle metsää ei romaanissa johda onnelaan, vaikka veljekset oppivatkin siellä kovimman kautta elämään ja tekemään töitä. Elo Impivaarassa johtaa pikemminkin henkiseen umpioon ja yksinäisyyteen, minkä tajuavat jopa Jukolan lukutaidottomat möllit.

  Järnefelt suree sitä, että Suomi menettää ”impivaaralaisuuttaan”. Se ei ole kuitenkaan murheen paikka – Kiven veljeksetkin pitävät Jukolaan paluunsa kunniaksi kestit, johon kutsutaan koko yhteisö, jopa veljiä tukistellut lukkari.
  Samalla tavalla mekään emme voi etukäteen lajitella, kenen kanssa tahdomme maailmassa toimia ja kenen kanssa emme. Olemme osa maailmaa, tahdoimme tai emme, eikä maastamme siksi pidä tietoisesti tehdä takapajuisuuden ulkomuseota.

  Aksu Piippo
  Tampere


  About