• Kaikkea ei pidä ulkoistaa

  by  • 13/09/2012 • Blogi • 0 Comments

  Kävin tänään Uuden Suomen kunnallisvaalikiertueen tapahtumassa Johanneksen koululla Tampereella. Tilaisuus keskittyi pelkästään sosiaali- ja terveyssektoriin sekä lähemmin palvelujen ulkoistamiseen. Terveyskeskuspalveluja Hervannassa tuottava Attendo olikin tapahtumassa läsnä näkyvästi. Vaikea sanoa, saiko yritys kommenttiraitansa paikalle ilmaiseksi.

  Keskustelu oli kuitenkin pelkkä pintaraapaisu sote-sektoriin, sillä keskustelijat keskittyivät melkeinpä ainoastaan terveyskeskuspalveluihin. Tampereellakin kun perusterveydenhuollon lisäksi on vastuita ennaltaehkäisevissä palveluissa, sairaalapalveluissa, päihde- ja mielenterveyspalveluissa, sosiaalisen tuen palveluissa, vammaispalveluissa ja ikäihmisten erilaisissa palveluissa. Terveyskeskuspalvelut muodostavat vain viitisentoista prosenttia kaikkien sote-palveluiden menoista.

  Useimmat keskustelijat kehuivat yksityistämisen riemuja. Terveyskeskuspalveluissa onkin saatu hyvää palautetta ulkoistetuista palveluista. Asiakastyytyväisyys on parasta Pihlajalinnan palveluissa ja toiseksi parasta Attendon yksikössä. Kaupungin omat terveysasemat tulevat kaikki jäljessä.

  En kuitenkaan usko, että kaikkia palveluja voidaan ulkoistaa. Eikä edes pidä. Hitaampia prosesseja, kuten mielenterveyspalveluja, ei pidä lähteä ulkoistamaan. Selkeämmin mitattavat, kuten terveyskeskuspalvelut, voivat saada buustia, jos tuottajia on myös muita kuin kunnan oma organisaatio.

  Sote-palveluissa – kuten kaikessa muussakin – on selvitettävä, mikä on tavoitteena. Eikä ideologisesti yksisilmäinen halu ulkoistaa mahdollisimman paljon voi olla sellainen.

  Tällä hetkellä on näkyvissä, että ulkoistettuja palveluja ollaan joissakin kunnissa palauttamassa omaan tuotantoon. Lisäksi on ulkoistamisia, jotka on kilpailutettu ja valmisteltu huonosti tai peräti lainvastaisesti. Opeteltavaa siis on.

  EDIT 13.9.2012 klo 14.54:

  Uuden Suomen jutut tilaisuudesta:

  Ai vain pienten kuntien ongelma? ”Ahdisti, kun aamulla läiskähti”

  Huoli heräsi hämäristä ehdotuksista: ”Näkee heti”

   


  About

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *