• Miksi terveydenhuollon uudistus viipyy?

  by  • 20/09/2012 • Blogi • 0 Comments

  Hallitus on viivytellyt terveydenhuollon uudistuksen kanssa. Uudistus aloitettiin jo edellisen eduskunnan ja hallituksen aikana. Tällä hetkellä äänestäjä ei tiedä tarpeeksi eri vaihtoehdoista. Oikeastaan eri vaihtoehtoja ei ole: uudistuksesta tippuu tietoa vähitellen, enkä varmasti osu pahasti harhaan, jos ennustan, ettei mitään vaihtoehtoja edes anneta. Terveydenhuollon rakenteet tulevat muuttumaan sen mallin mukaan, joka ylhäältä annetaan.

  Keskusteluja ei asiasta juuri käydä. Nykyiselle tai tulevaisuuden mahdollisille vaihtoehdoille esiintyy vaihtoehtoja, mutta ne pysyvät jostain syystä poissa julkisuudesta. Omia mallejaan ovat esitelleet esim. Lääkäriliitto, SITRA, THL, KELA jne.

  Todennäköisesti syy hiljaisuuteen aiheen ympärillä on se, että terveydenhuollon rakenteet ovat vaikea ja monimutkainen asiakimppu. Poliittiset toimijat ja media eivät uskalla kajota aiheeseen, josta eivät ymmärrä tarpeeksi. Vaikeatkin asiat olisi kuitenkin tuotava mukaan demokraattiseen prosessiin ja äänestäjien (ainakin välilliseen) ohjaukseen. Kuntavaalit olisi ollut siihen tällä erää kaikkein luontevin tapa.

  Siksi on demokratian kannalta hämmentävää, miksi terveydenhuollon uudistus viipyy yli vaalien.

   


  About

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *