• Neljä ideaa tamperelaiseen terveydenhuoltoon

  by  • 25/10/2012 • Blogi • 0 Comments

  Kuntatasolla odotetaan, miten hallitus ratkaisee terveydenhuollon uudistuksen. Siihen saakka kunnissa ei tiedetä, mihin suuntaan omaa toimintaa tulisi kehittää. Toisaalta kuntatasolla ei voida tehdä suuria asioita, kun suuret rakenteet päätetään muualla. Rohkenen kuitenkin ehdottaa muutamaa kehityskohdetta tamperelaiseen terveydenhuoltoon.

  1. Hoitopolut kuntoon

  Tampereella on tavattoman kankeat käytännöt siinä, miten ihmiset pääsevät eri toimenpiteiden piiriin. On surkeaa, ettei kaupungin oman organisaation ulkopuolelta tehty lääkärin lähete useimmiten kelpaa. Vaikka kyseessä olisi täysin selvä ja yksinkertainen asia, on huonokuntoisenkin potilaan etsiydyttävä kaupungin lääkärin vastaanotolle.

  Esimerkki: Tammenlehväkeskuksen asukas kotiutuu aivoinfarktin jälkeen keskukseen ja tarvitsee puheterapiaa. Keskuksen lääkärin lähete ei kuitenkaan käy, vaan potilas joutuu menemään vastaanotolle.

  2. Johtamisen kitka

  Terveydenhuollon organisaatiot ovat asiantuntijaorganisaatioita. Lääkärit tietävät, mitä lääketieteellisessä organisaatiossa tarvitaan.

  Mutta tarvitaanko ihan jokaiseen asiaan lääkärin kannanotto? Vaippahankinnat ja kuljetuspalveluiden organisointi onnistuvat muiltakin ja lääkärin aika tulee muuhun käyttöön.

  3. Ulkoistettujen toimintojen ohjaus

  Ulkoistamisiin liitetty keskustelu on käynyt viime aikoina hyvin kuumana. Todisteita on esitetty sekä ulkoistamisen puolesta että sitä vastaan. Itse en pidä realistisena, että kaikki toiminnot voitaisiin toteuttaa kaupungin omana tuotantona.

  On totta, että joissakin ulkoistetuissa palveluissa on ongelmia. Viime aikoina ongelmia on ilmennyt erityisesti vanhusten kotipalveluissa. Ongelma ei kuitenkaan yksin välttämättä johdu tuottajayrityksestä. Myös kunnan on osattava ohjata ulkoistettua toimintaa. Siksi voitaisiinkin kehittää kilpailutuksia siten, että kilpailutetaan sisältöjä mieluummin kuin hintaa. Silloin eri osapuolille syntyy selkeämpi kuva siitä, mitä ollaan ostamassa ja myymässä.

  4. Kotisairaalan toiminta

  Tämä vinkki on jo lähes detaljitasolla. Kotisairaalan toiminta suuntautuu tällä hetkellä lähinnä osastoilta kotiutuviin potilaisiin. Fokusta voitaisiin kuitenkin siirtää niin, että sairaanhoito suuntautuu kotonaan yhä selviäviin. Toimintaa voitaisiin kehittää siin, että kotisairaalatasoista hoitoa saadaan kotiin, siten ettei asiakkaan tarvitsisi edes joutua osastolle.


  About

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *