• Puheenvuoroni Vihreiden puoluekokouksessa 20.5.2012

  by  • 20/05/2012 • Taide & Kulttuuri • 0 Comments

  Hyvä puoluekokous, Bästä partimöte,

  Tänä keväänä on nimitetty työryhmä laatimaan puolueelle Kulttuurimanifestia. Työryhmän jäsenet ovat Anu Taivainen, puheenjohtaja, Salosta, Hanna-Kaisa Lähde, sihteeri, Lappeenrannasta, Sari Nokkanen, Mirka Nokka ja Veera Lampi Helsingistä, Tuuli Penttinen-Lampisuo Porista, Karoliina Niemelä Oulusta sekä Harri Karvinen ja allekirjoittanut Tampereelta. Edustamme useimpia taiteen ja kulttuurin aloja.

  Tämän puheenvuoron tarkoitus on avata ikäänkuin lähetekeskustelu manifestia varten.

  Millaista on vihreä kulttuuripolitiikka? Periaateohjelma antaa sille hyvän taustan, jolta kelpaa ponnistaa. Kuitenkin valitettavan harvoin kulttuuripolitiikkapaperit ovat ytimekkäitä saati innostavia. Niissä on lueteltu ylevästi kaikki kaunis tai ne sisältävät pelkkää itkua: ”Antakaa rahaa!”

  Hyvä puoluekokous,

  Tästä manifestista tulee räjäyttävä, aivan valtavan innostava! Kyllä! Näin huolimatta siitä, että valtion, kuntien, Veikkausvoittovarojen ynnä muiden rahakakusta riittää tulevaisuudessa yhä vähemmän jaettavaa.

  Kulttuuripolitiikan on tuettava yhä enemmän kansalaisten osallisuutta – vähemmän hierarkkisia taiteilija-katsoja -asetelmia – , sen on tuettava monimuotoisuutta – sekä suurmusikaalilla että taiteen marginaalisilla muodoilla on oltava paikka. Kulttuurin on oltava esteettömämpää: Valtaa ja toiminnan mahdollisuuksia on jaettava myös sinne, missä ei ole upeita puitteita tai kalliita tuotantotekijöitä.

  Manifestin muoto on yhä avoin, mutta se tullee sisältämään jonkinlaisia politiikka- ja toimenpidesuosituksia. Manifestin edistymistä ja sisältöä voi kommentoida kaikissa sen vaiheissa ja sen prosessi on kaikille avoin. Tarkoitus on avata aiheesta blogi puolueen sivujen yhteyteen. Manifestia käsitellään puoluevaltuuskunnassa syyskuussa.


  About

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *