• Suojatiellä pitäisi olla turvallista

  by  • 06/09/2012 • Blogi, Kaupunki • 0 Comments

  Nyt menee hermot. Nimittäin autoilijoihin. Pelkästään tänään Aamulehti on uutisoinut kolmesta turmasta, joissa autoilija on ajanut pyöräilijän päälle suojatiellä.

  Autoilija, mikset noudata sääntöjä? Etkö osaa? Etkö halua? Suojatie on kevyen liikenteen väylän jatke. Suojatiellä pitäisi olla turvallista liikkua. Jalankulkijat ja muu kevyt liikenne menevät ensin. Siitä on ihan lakikin. En siteeraa sitä tässä, koska se on opetettu autokoulussa.

  Hyvä autoilija, miksi edes tulet urpoilemaan keskusta-alueelle, jos et osaa hallita liikennevälinettäsi? Autot eivät nimittäin kuulu keskustaan. Jos pitää tulla ihmisten keskelle, tulee osata ajaa varovasti – ja etenkin sääntöjen mukaan. Suojateitä on kaupungeissa paljon.

  Tunnustan kyllä sen, että hölmöjä on myös pyöräilijöissä ja jalankulkijakin hortoilevat. Sääntöjä ei aina osata, ja pyörätiemerkki on jotain ihan ufoa joillekin. Pyöräilijöillä tai jalan kulkevilla ei kuitenkaan ole tonnin-parin painoista kulkupeliä allaan aiheuttamassa tappavaa liikemomentumia.

  Asun itse Sorsapuiston vieressä, ja pidän Tammelaa kotikaupunginosanani. Tammelassa asuu kaikenikäistä väkeä. Pääasiassa päivittäiset asiat hoituvat jalan. Suojateitä on monessa kohdassa, joten luulisi, että Tammelassa liikkuvat autoilijat olisivat tottuneet väistämään jalankulkijoita. Tammelassa on alakoulu, jossa on lähemmäs tuhat pientä koululaista. Jokainen voi tulla todistamaan, miten kovaa autoilijat ajavat Kalevan puistotiellä, koulun vieressä, jossa on 40 km/h rajoitus. Tai miten autoilijat nostavat nopeuttaan Kullervonkadulla, jossa pyöräilevä tyttö jäi auton alle eilen.

  Tammelaan tulisikin rakentaa korotettuja suojateitä. Ne hillitsevät sokeaa kaasupolkimen painamista tehokkaasti. Korotukset tulisi saada ainakin Tammelantorin varteen Tammelan puistokadulle, Kullervonkadun ja Salhojankadun risteykseen sekä Kalevan puistotielle Tammelan koulun kohdalle.

   

  Lisäksi Itsenäisyydenkadun liikennettä tulisi rauhoittaa tuntuvasti. Tulevaisuudessa Hämeenkadun muuttaminen joukkoliikennekaduksi rauhoittaa läpikulkua. Lisäksi tiedossani on, että yhdyskuntalautakunnan vihreä jäsen Juhana Suoniemi on esittänyt Itsenäisyydenkadun ja Tammelan puistokadun risteyksen korottamista.


  About

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *