• TAMKin kuvataiteen koulutusohjelmaa ei saa lakkauttaa

  by  • 02/05/2013 • Blogi, Koulut, Taide & Kulttuuri

  Noin viikko takaperin julkisuuteen ponnahti tieto, jonka mukaan Tampereen ammattikorkeakoulun hallitus ei olisi hakemassa Opetusministeriöltä koulutusvastuuta kuvataiteen koulutusohjelmalle. Käytännössä päätös merkitsisi kuvataiteen koulutusohjelman alasajoa, kun tämän kevään sisäänotto olisi ohjelman viimeinen.

  TAMKin rehtori Markku Lahtisen sanoin: ”Pyrimme jättämään pois ne koulutusohjelmat, jotka eivät ole meille välttämättömiä tai joita ilmankin voidaan elää.” (AL 27.4.2013)

  Välttämättömiä, hallintohimmelin näkökulmasta? Alueellisesta näkökulmasta rehtori Lahtisen argumentti on huono. Kuvataiteen koulutusohjelma on poikkeuksellinen siinä suhteessa, miten se vaikuttaa ympäristönsä kulttuurielämään ja tapahtumatarjontaan.

  Ilman koulutusohjelmaa Tampereella ei olisi esimerkiksi kuvataiteen valtionpalkinnon 2012 saanutta Rajataide ry:tä, Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitaloa, Tulevaisuuskylä-hanketta tai satoja muita erikokoisia hankkeita. Koulutusohjelman vaikutus näkyy Tampereen katukuvassa joka päivä

  TAMKin kuvataiteen kasvatteja on taiteilijakentän keskustassa valtava määrä. Koulutusohjelma on koko maan mitassa laadukas, minkä vuoksi sitä ei pidä lakkauttaa.

  Päätöksen taustalla on myös omituinen päivänpoliittinen ulottuvuus.


  Tampereen osaamisen ja elinkeinojen ja sivistyksen ja elämänlaadun palveluista vastaavan apulaispormestari Olli-Poika Parviaisen twiitti antaa ymmärtää, ettei ammattikorkeakoulun hallitus edes kysynyt asiasta omistajan, eli kaupungin mielipidettä. TAMKin ylläpitäjänä toimii Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Oy, jonka hallitus viime kädessä vastaa ratkaisuista. Viimeksi mainitun hallitus on juuri vaihtumassa, mikä aiheuttaa päätöksenteossa jonkinlaisen kitkavaiheen. Tai mitä jos kuvataiteen alasajo onkin jo ollut ammattikorkeakoulun poliittisten päätöksentekijöiden tiedossa? Joka tapauksessa päätös on peruttava ja omistajan on puututtava asiaan ensi tilassa.

  Lisää tietoa aiheesta:

  Facebook-ryhmä TAMKin kuvataiteen koulutusta ei saa lopettaa

  Nettiadressi lopettamista vastaan

  Mielenilmaus kuvataiteen puolesta

   

   


  About