• Tampereesta lasten teatteripääkaupunki

  by  • 21/10/2012 • Blogi, Taide & Kulttuuri • 0 Comments

  (Aamulehti 6.11.2012)

  Tamperetta markkinoitiin jossain vaiheessa maamme teatteripääkaupunkina. Lähinnä arvonimi liittyi matkailuelinkeinoon ja kaupunginisien henkselinpaukutteluun. Meillä on kaksi vahvaa teatteria, laadukas kesäteatteri, monta hyvätasoista pientä teatteria ja kansainvälisesti arvostettu teatterifestivaali, mutta lastenteatteria ei silti painoteta tarpeeksi. Tampereesta voitaisiin tehdä todellinen teatteripääkaupunki, jos lastenteatteri huomioitaisiin paremmin.

  Sivistysvaltiossa taide ja kulttuuri kuuluvat myös lapsille. Lapset tarvitsevat taidetta ja teatteria kokemansa elämän ja näkemyksensä järjestämiseen. Teatteri ja draama ovat myös erinomaisia välineitä medialukutaidon kehittämiseen. Unohtaa ei sovi myös iloa ja riemua, jota hyvästä lastenteatterista lapsille tulee.

  Tampereella on kieltämättä hyvä tarjonta lastenteatteritapahtumissa, mutta esitykset eivät kohtaa yleisöään toivotussa määrin. Tähän on johtanut erityisesti koululaisesitysten määrän romahtaminen. Tampereella koululaisesityksiä järjestetään esimerkiksi Taidekaari-projektin kautta, lisäksi luokat ja päiväkotiryhmät ostavat lippuja oppilaiden vanhempien tuella. Yhteiskunnan panostuksen Taidekaaren tai vastaavien projektien kautta tulisi olla suurempi.

  Haluamme haastaa teatterit ja taiteilijat jalkautumaan rohkeammin lähemmäs yleisöään. Pienet, kouluja tai päiväkoteja kiertävät esitykset toisivat teatterin taian verrattain edullisesti suoraan yleisönsä luo. Maakunnallisesti kiertävät lastenesitykset ovat tärkeitä hyvinvoinnin lähteitä.

  Ehdotamme, että Tampereen teatterikesän esityksistä määritelty osuus on lapsille suunnattuja esityksiä. Teatterikesässä tulisi olla joka vuosi koko maakuntaa kiertävä lastenteatteriesitys. Se vahvistaisi lastenteatterin statusta ja arvostusta alan kentällä sekä pitäisi lapsille tehtyjen esitysten riman korkealla. Myös lastenteatteri voidaan tehdä vankalla ammattitaidolla ja katsojiaan arvostaen. Tämä edellyttää yhteiskunnan tukea, mutta lasten hyvinvointiin kannattaa panostaa.

  Aksu Piippo

  Teatteri 2000:n kannatusyhd. vara-pj (vihr)

  Juhana Suoniemi

  Teatterikesän hallituksen jäsen (vihr)

   


  About

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *