• Uskotko aaveisiin? Entä loistavaan lastenteatteriin?

  by  • 25/11/2016 • Blogi, Kritiikit • 0 Comments


  Tampereen Työväen Teatteri & Teatteri Siperia: Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus. Käsikirjoitus Tope Appelgren, suomennos Jyrki Kiiskinen, ohjaus Miika Muranen. Skenografia Pirjo Liiri-Majava, valot TJ Mäkinen, äänet Kyösti Kallio, videot Kyösti Kallio & Tero Koivisto. Rooleissa Maija Koivisto, Marika Heiskanen, Minna Hokkanen, Janne Kallioniemi, Tuukka Huttunen, Riikka Papunen, Valtteri Lehtinen ja Kristiina Hakovirta. Arvioitu 24.11.2016.


  m56a9102

  Oppiiko pikkuveli kävelemään? Kuva: Kari Sunnari

  Jos etsit hyvää teatteria peruskouluikäisille, suosittelen tätä, eikä tarvitse edes lukea pidemmälle. Mutta jos haluat perusteluja, miksi tämä tulisi nähdä, lue ihmeessä muutama kappale pidemmälle – spoilereita ei minun arvioissani tarvitse pelätä.

  Kokonaisuus. Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus on ihana ja mahtava esitys. Kaikki elementit ovat tasapainossa keskenään, eikä esitys aliarvioi ketään. Se uskaltaa olla tarvittaessa meluisa tai anarkistinen ja halutessaan myös liikkeellisesti runollinen. Lisäksi esitys on rytmisesti tarkka, eikä se jätä näyttämölle tyhjyyttä. Pidän tätä näkemistäni Miika Murasen ohjauksista onnistuneimpana. Sen tarina on jännittävä ja lämmin, sisältö onnistuneessa harmoniassa muodon kanssa, ja lisäksi se on teatterillisesti kovaa kärkitasoa.

  Hahmot. Esitys toimii erityisesti hahmojensa varassa. Se tarjoaa riittävästi samastumispintaa sekä perheen hiljaisille että villeille, tytöille, pojille, vanhempainvapaataan viettävälle ja töistään stressaavalle vanhemmalle. Erityisen kiitoksen ansaitsee se, ettei perhe-elämän nurjiakaan puolia ole siloteltu, vaan ne saavat sopivan painon. Isällä ja äidillä on huonot hetkensä, he saattavat olla poissa, mutta silti heidän rakkauteensa voi luottaa. Aavelapsen tarinassa on jopa sangen traagisiakin piirteitä.

  Jännitys. Esityksessä on ehjä tarina ja sen dramaturgia toimii. Kaikilla hahmolla on selkeä draamallinen kehityskaarensa, mitä valitettavasti pidän lastenteatterissa harvinaisena. Esityksen nimestä voi päätellä, että siinä on jännittäviä elementtejä. Näin tosiaan onkin, ja ne ovat sopivasti pikkuisen pelottavia, mutta eivät liian.

  Näyttelijäntyö. Teatterin ystävä saa paljon iloa siitä, miten lapsihahmot esitetään. Eri ikäiset lapset on hahmoteltu upeasti Maija Koiviston, Tuukka Huttusen, Riikka Papusen ja Valtteri Lehtisen toimesta. Aavelapsi-Alexandran roolissa Marika Heiskanen loistaa haaveiden mystisenä primadonnana. Arvostan paljon sitä, miten lapsen emotionaalinen maailma esityksessä näytetään. Lapsen tunteet ovat kokonaisia ja oikeita, eikä niitä turhaan söpöytetä tai pienennetä.

  Visuaalisuus. Vesta-Linnean koti on mukavan värinen. Skenografi Pirjo Liiri-Majavan suunnittelema näyttämö on teatterillisesti uskottava modernin perheen koti ja lisäksi se henkii Tove Appelgrenin Vesta-Linnea -kirjasarjaa kuvittavan Salla Savolaisen piirrosten henkeä. Lavastuksessa on juuri sellaista teatteritaikaa, johon haluaisi astua sisään, koska uskoo sen jatkuvan kulmankin takana.

  Pakollinen miinus. Koska olen kriitikko, en varmasti koskaan näe täydellisyyttä, ja hyvä niin. Tämän esityksen heikkoutena mainittakoon ne lyhyet pätkät, jotka jäävät valitettavan kirjallisiksi. Tarinassa on muutama sellainen elementti, joka loikataan ylitse tekstillisellä selittämisellä. Näinä hetkinä esitys on vaarassa muuttua pikkuisen tylsäksi, mutta onneksi ne eivät kestä kauan.

  Plussa. Pidän erittäin positiivisena, että Tampereen Työväen Teatteri järjestää esityksestä nk. rajattoman esityksen. Se on erityisnäytäntö sellaisille katsojille, joille teatteriin tuleminen olisi muuten haastavaa. Esitys fasilitoidaan siten, että erityisesti autismi- ja aspergerkirjoon kuuluvat lapset sekä perheet voisivat kokea olonsa teatterissa lämpimästi tervetulleeksi. Monen muun asian lisäksi esimerkiksi esityksen äänentasoa on madallettu ja valoja jätetään päälle. Kyseessä on ensimmäinen kerta suomalaisessa teatterihistoriassa, kun tällainen esitys järjestetään. Ensimmäinen rajaton esitys järjestetään 9.12.2016. Lisätietoja tarjoaa Tampereen Työväen Teatteri.


  About

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *