• Uusi vihreä kulttuuripolitiikka?

  by  • 01/02/2013 • Blogi, Taide & Kulttuuri • 0 Comments

  Vihreissä on toiminut viime huhtikuusta asti työryhmä, jonka tehtävänä on ollut laatia puolueelle kulttuuripolitiikkaa koskeva manifesti. Aikaisempi kulttuuripoliittinen ohjelma on laadittu vuonna 2005. Vanhaa ohjelmaa ei ole tarkoitus huuhdella olemattomiin, vaan työryhmän tarkoitus on terävöittää linjauksia ja – vaatimattomasti sanottuna – viedä puoluetta kulttuurikeskustelun kärkeen.

  Vihreät on aina ollut kulttuurimyönteinen liike. Sivistys ja taide ovat olleet vihreille toimijoille tärkeitä. Kulttuurikeskustelun ongelmana on kuitenkin ollut se, että linjaaminen on pysähtynyt 1980-luvulle. Tuolloin valmistellut ”suuret linjat” ovat yhä keskeisimmät kulttuuripolitiikan nojapuut. Kulttuuripolitiikasta on tullut 95-prosenttisesti vanhan mallin jalkautusta ja toistoa. Lopulla viiden prosentin kaistalla kulttuuripoliitikot leikkivät vaikuttajaa, mikä on johtanut siihen että kulttuurikeskustelusta on tullut elinkeino- ja matkailupolitiikkaa. Sisällöillä ei ole enää väliä.

  Olemme pitkään sokeasti todenneet, että taiteella ja kulttuurilla on itseisarvo. Veronmaksajien rahaa lapioitakoon laariin ilman perusteluja. Että viekää vaikka henki, mutta jättäkää sentään avantgardeni rauhaan. Enää emme voi tehdä niin. Taiteen ja kulttuurin on tultava ulos ja perusteltava olemassaolonsa. Kulttuurin on resonoitava ajassaan. Samaan aikaan me itse voisimme olla hyväksyvämpiä ja vastaanottavaisempia uudelle.

  Yhä useampi saa sisältöä elämäänsä pikemmin tekemällä itse kuin olemalla passiivinen vastaanottaja. Perinteinen ja hierarkkinen tekijä-katsoja -asetelma joutaisi ajatella uusiksi. Kulttuuri ja taide ovat jatkuvaa kommunikaatiota yksilöiden, yhteisöjen, ajanjaksojen ja puheavaruuksien välillä. Jokainen voi olla aktiivinen tässä lahjojen vaihdossa. Jokainen ansaitsee olla osallinen tässä yhteiskunnassa. Tämä on ollut yksi johtolanka kulttuurimanifestin laatimisessa.

  Ammatikseen taidetta tekevien on tunnettava vastuunsa ja sosiaalinen shamaanin roolinsa tässä yhteisessä nuotiopiirissä. Taidelaitoksista on jalkauduttava kyliin, lähiöihin, sairaaloihin ja vanhainkoteihin. Taiteilijan on oltava uskalias ja rohkea. Miksi siis jämähtää samoihin kuvioihin, samaan rahan perään itkeskelevään retoriikkaan?

  Meidän on vihreinä liikkeenä muistettava arvomme myös kulttuuripolitiikassa. Monimuotoisuuden vaaliminen on minulle tärkeää sekä metsässä että kulttuurissa. Suurella ja pienellä on oltava paikkansa kulttuurisen diversiteetin kirjossa. Myös reiluuden ja oikeudenmukaisuuden on oltava mukana vihreässä kulttuuripolitiikassa. Onko reilua, että joka vuosi rahat jaetaan samoille tekijöille kuin viime vuonna, samoille instituutioille kuin aina?

  Nyt kommentoitavaksi tuleva kulttuurimanifesti on askel kohti uudenlaista kulttuuriajattelua. Toivon, että se löytää tarttumapintaa mahdollisimman laajasti. Olkaamme avoimina.

  Kulttuurimanifestin luonnosta voi kommentoida osoitteessa http://kulttuurimanifesti.vihreat.fi/


  About

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *